#wrapper.boxed #theme-header, #wrapper.boxed .breaking-news, #wrapper.boxed #main-content { box-shadow: none; }
Inici » Noticies » Quan a Sitges hi havia falcons

Quan a Sitges hi havia falcons

Al llarg de la història de la Festa Major de Sitges, hi ha hagut moltes incorporacions de balls populars i entremesos, que han anat fent de Sant Bartomeu, la celebració tal com la coneixem a l’actualitat. Però, pel camí també s’han quedat altres representacions de la cultura popular que viuen, o bé gràcies als treballs bibliogràfics publicats sobre la festa, o en la memòria de les generacions que les van gaudir de prop.

Els Falcons de Sitges són una d’aquestes manifestacions folklòriques i populars que van esdevenir un participant important de les festes de Sitges, que van desaparèixer i que per a molts, avui, són un record molt present. Actualment, les referències més properes que hi ha de Falcons són, els Falcons de Vilafranca i els Falcons de Vilanova, dues de les onze colles que hi ha a Catalunya i que ja existien quan els Falcons de Sitges van començar a agafar el vol.

Per a la gran majoria de persones que desconeixen l’origen dels falcons, quan se’ls veu actuar i veuen similituds amb els castellers, un element de la nostra cultura que té una projecció internacional sense precedents. Les similituds hi són, però el naixement dels falcons no ve de Valls com els castells sinó d’una mica més enllà, de Praga, amb l’associació del Sokol i que arriben a Catalunya de la mà de la Federació de Joves Cristians, amb Sant Vicenç dels Horts i Llorenç del Penedès com les dues colles més antigues juntament amb els Falcons de Vilafranca, les quals tindrien un paper important als Falcons de Sitges.

Una història d’empenta juvenil. Els Falcons de Sitges sorgeixen de la il·lusió i de l’empenta juvenil d’un grup de sitgetans, amants de la Festa Major, de la cultura popular i grans aficionats al món casteller; i s’inicien veient els Falcons de Vilafranca. Carles Rabassó, Josep Maria Esteban, Josep Canalda, Ramon Soler i Isidre Gómez són els cinc que van iniciar el grup de Falcons de Sitges. Alguns d’ells van començar a participar als Castellers de Sitges (fundats l’any 1971), però a banda d’això, com a qualsevol grup d’amics, es passaven estones a la platja jugant a futbol i també fent algun pilar o castell dins l’aigua i a la sorra. “Alguna vegada ens havíem posat les tovalloles com a faixa”, recorden. (noticia sencera)

DIADA SANT JORDI 2016