#wrapper.boxed #theme-header, #wrapper.boxed .breaking-news, #wrapper.boxed #main-content { box-shadow: none; }
Inici » La Jove

La Jove

1993: Neix la Colla Jove de Castellers de Sitges

La desparició dels Castellers de Sitges deixa la vila orfe de vivències castelleres. El parèntesi, però, és breu, ja que Sitges no es resigna a quedar al marge del panorama casteller. L’any 1990, des de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges s’impulsa una escola de castells que pretén ser l’embrió d’una nova colla. Després d’algunes aturades, el projecte no arriba a quallar fins el setembre del 1992, quan es realitzen al Palau del Rei Moro els primers assaigs del que haurà de ser la nova colla sitgetana. Els assaigs es mantenen amb regularitat durant tot l’hivern buscant emplaçaments còmodes i aptes, fins que l’abril del 1993, a l’eslglésia de Sant Joan, els integrants del nou grup decideixen constituir-se en colla castellera, que rep el nom de Colla Jove de Castellers de Sitges, amb camisa de color vi, en referència a la realitat (especialment històrica) vitivinícola de la vila.

El 22 d’agost de 1993, a les portes del Palau del Rei Moro, els castellers de la Jove, amb la seva flamant camisa de color vi i al so de les impecables gralles de l’Escola de Grallers, alcen el seu primer castell, un 3de6 que anuncia una nova etapa d’il•lusions, esforços i recompenses a diverseses generacions de sitgetans.

24-8-1993: Tres de sis de la Jove de Sitges a la plaça de l’Ajuntament durant la Sortida d’Ofici
24-8-1993: Tres de sis de la Jove de Sitges a la plaça de l’Ajuntament durant la Sortida d’Ofici

La projecció de la Jove en les primeres temporades és espectacular. Dos mesos i mig després de la primera actuació corona el seu primer castell de 7 durant la primera diada de la colla el dia 7 de novembre. Actuen al costat de la Jove els Vailets de Gelida i uns Minyons de Terrassa que, presents a la nostra vila any rera any gairebé ininterrumpudament des de aquella data, descarreguen el 4 de 8. Desde 1975, any en que ho va fer la Colla Vella de Valls que Sitges no veía completar un castell de vuit.

La temporada següent es descarreguen per primer cop tant el 3de7 a Llinars del Vallés l’11 de setembre, com el 4de7, el 6 de novembre a Vilanova i la Geltrú. Una setmana més tard en la Primera Trobada de colles del Penedés-Garraf la Jove inclús s’atreveix amb el tres de set per sota amb dos intents que no reixiran.

1995-1998: el projecte avança

L’any 1995 només dos anys després d’haver-se estrenat els de la camisa de color vi planten, en una històrica actuació el 13 d’agost de 1995 al Cap de la Vila, el 5de7 i el 4de7 amb l’agulla al primer intent. La Jove esdevé “la colla revelació” del món casteller, que broda en un tram final de la temporada d’un any esplèndid carregant la seva primera torre de 7.

13-8-1995: Primer cinc de set descarregat de la Jove de Sitges a la plaça del Cap de la Vila
13-8-1995: Primer cinc de set descarregat de la Jove de Sitges a la plaça del Cap de la Vila
13-8-1995: Primer quatre de set amb la’gulla descarregat de la Jove de Sitges a la plaça del Cap de la Vila
13-8-1995: Primer quatre de set amb la’gulla descarregat de la Jove de Sitges a la plaça del Cap de la Vila

Any 1996. El ràpid creixement tècnic i social de la Jove (amb la incorporació també d’un nodrit grup de gent de Ribes, que fa de la Jove la seva colla amb un vincle que esdevindrà permanent) propicia que els responsables de l’entitat de color vi es plantegin fer el salt als castells de 8 tot i la seva curta història. Després de mesos d’intens assaig el 22 de setembre, en el marc de la diada de Santa Tecla de 1996, la Jove assalta el carro gros i s’hi queda a les portes, ja que l’estructura cedeix just quan l’enxaneta ha iniciat les tres passes finals. Per la diada de Tots Sants a Vilafranca i a la Diada de la Colla, el 4de8 torna a caure amb l’aixecador col•locat. Que poc que a faltat!

L’any 1997 és l’any de l’aixecat. La Jove es fa amb el 3de7 per sota, una construcció que aporta noves il•lusions i que es mantindrà en cartera l’any següent. Novament és durant la diada de Santa Tecla el 20 de setembre després d’un primer intent fallit per la Festa Major.

L’any següent la Jove firma tota la gamma de castells de 7 en una completa temporada la millor de la colla fins a les hores i alça, per Festa Major, tres construccions de gamma alta de 7 en una mateixa actuació per primer cop (cinc, torre i aixecat, si bé que aquestes dues darreres només coronades).

Han estat 4 anys fantàstics en els quals la colla ha vorejat i superat en algún cas la quarentena de castells de set, sovintejant els castells de set i mig.

20-9-1997: Primers tres de set aixecat per sota descarregat de la Jove de Sitges al Cap de la Vila
20-9-1997: Primers tres de set aixecat per sota descarregat de la Jove de Sitges al Cap de la Vila
29-8-1998 segona torre de set carregada al Cap de la Vila
29-8-1998 segona torre de set carregada al Cap de la Vila

1999-2005: de la devallada a la recuperació

El 1999, però, la projecció es frena a causa de diversos problemes al pom de dalt i la fatal coincidència de la baixa de bona part del pis de quarts. Lamentablement es perden fins i tot els castells de set i mig. Aquest será, des de que el va assolir per primer cop, l’únic any que la Jove no pot completar el 5 de 7.

Els anys 2000 i 2001 són els d’una progressiva i sòlida recuperació, amb una renovació total del pom de dalt. Per la diada de la Festa Major de l’any 2000 es recupera el 5 de 7 i per Santa Tecla el 4 de 7 amb l’agulla. L’any 2001 la progressió segueix i fins i tot s’arriba a intentar sense èxit després de tres anys de nou la torre de set, per la diada de la colla el 27 d’octubre. També cal destacar de l’any 2001 la presencia de la Jove a la macrotrobada de les Festes Decennals de la Candela a Valls. Més de 50 colles fan acte de presencia al bresol dels castells. D’aquesta manera la Jove de Sitges pren el relleu dels Castellers de Sitges que hi van ser presents en la trobada de 1981.

Aquestes dues temporades segellen les bases per afrontar, a finals del 2002, un altre cop el somiat 4de8. Els dos intents de carro gros, tal com havia succeït el 1996, arriben fins aixecador però en ambdues ocasions s’han de desmuntar per indecisió dels més petits.

Aquesta tònica esdevé una malastrugança l’any següent, quan la Jove es queda un altre cop a les portes del 4de8, i aquest cop més a prop que mai, ja que l’aixecador resta col•locat deu segons però no pot ser traspassat per l’enxaneta també per indecisió. El 2003, la Jove, a més d’assajar el castell de 8, s’anota una altra torre de 7.

Els anys 2004 i 2005, amb un jove Nando Blasco al cap devant, la colla opta per una necessària tasca de formació de nous castellers de tronc, peu i canalla, però no abandona les construccions mitges de 7, com el 5 i el 4 amb l’agulla, que planta amb facilitat.

31-8-2003: torre de set carregada de la Jove de Sitges al Cap de la Vila
31-8-2003: torre de set carregada de la Jove de Sitges al Cap de la Vila
28-8-2005: vano de cinc al Cap de la Vila
28-8-2005: vano de cinc al Cap de la Vila

2006-2009: la història ens fa justícia

L’any 2006 Jose Carrasco pren les regnes de la colla. La seva empenta de seguida s’encomanarà a la colla. L’objectiu del 4 de 8 és molt clar. Ara toca recollir els fruits del treball de consolidació i renovació dels anys anteriors. La temporada es planteja poc a poc i es treballa amb intensitat a l’assaig. 10 anys després del primer intent, novament per la diada de Santa Tecla. És el moment triat.

El 24 de setembre de 2006 quedarà gravat en la memòria dels castellers de la Jove, així com de tants i tants sitgetans que aquell dien omplien el Cap de la Vila –conegut des d’aleshores com el “Teatre dels somnis”–, com una jornada única, sensacional i irrepetible. Va ser la tarda més màgica: la Colla Jove de Castellers de Sitges va descarregar el seu primer 4de8 en una mostra de coratge, precisió i autoreafirmació en les seves conviccions. El 4de8 havia estat objectiu des d’inicis de temporada i la Jove, aquest cop sí, aconsegueix anotar-se’l en plena complicitat amb la gent de Sitges, quer comparteix l’alegria dels seus castellers i es fa seu el 4de8 com un patrimoni de tot el poble.

 24-9-2006: Primer quatre de vuit descarregat de la Jove de Sitges, al Cap de la Vila

24-9-2006: Primer quatre de vuit descarregat de la Jove de Sitges, al Cap de la Vila

Un mes després, a la Diada de la Colla, els de color vi es fan amb el segon 4de8 descarregat en la que, fins aquell moment era la milor actuació del seu historial (acompanyat del 5de7, el 4de7 amb l’agulla i el vano de 5). Sitges ha esdevingut, gràcies a la Jove, la localitat més petita en tenir una colla de 8, una dada que posa de manifest l’èpica dels seus castellers.

La nova frontera del 4de8 marca la temporada següent (2007). La Jove realitza el millor inici de temporada de la seva trajectòria fins al moment i es marca el carro gros com a objectiu per a Festa Major. En un Cap de la Vila ple com mai s’ha vist, els de color vi eleven un carro gros fort, però que de seguida pateix defectes de forma. Amb tot, el castell s’aconsegueix dibuixar de nou: és el tercer 4de8 de la Jove. Poc després de coronar-se, cedeix. La recta final de temporada la colla mostra el seu rostre més ambiciós i es planteja superar els seus límts i plantar en una mateixa exhibició el 4de8, la torre de 7 i el 3de7 per sota. L’assaig previ a la Diada de la Colla és el mirall d’aquest potencial, ja que els de color vi fan el 4de7 net, el peu del 4de8 fins a dosos, la torre de 6 neta, el peu de la torre de 7 fins aixecador, el 3de6 per sota net i el 3de7 per sota fins a dosos. Un extraordinari resultat que no es tradueix a plaça, ja que les dues primeres apostes, el 4 i la torre, es giren en contra.

 26-08-2007: Quatre de vuit carregat de la Jove de Sitges, al Cap de la Vila. El més matiner i únic fet per Festa Major

26-08-2007: Quatre de vuit carregat de la Jove de Sitges, al Cap de la Vila. El més matiner i únic fet per Festa Major

El 2008 passa a la història de la Jove com el del 15è aniversari. La colla programa una intensa campanya d’activitats socials, culturals, lúdiques i esportives, que tenen el doble objectiu de reforçar el seu entramat social i reafirmar la seva voluntat de mantenir sempre les portes obertes a tothom. Els 15 anys de la colla escenifiquen la comunió entre l’experiència viscuda i un futur ple de reptes i bones sensacions encara per viure: els millors anys de la vida de centenars de sitgetans.

Pel que fa als resultats, quantitativament es mante el ritme si be l’assalt al castell de vuit s’haurà de deixar per la temporada vinent. Malgrat tot la Jove afegeix un nou castell al seu historial: el 3 de 7 amb l’agulla que es completa per primer cop el 19 d’octubre a la Diada dels Castellers de Sants i es repetiria una setmana més tard a la Diada de la Colla a Sitges.

També cal destacar d’aquest any l’actuació de la Diada de Santa Tecla, amb les dues Colles de Valls, en aquest cas a l’Ajuntament doncs el Cap de la Vila estava en obres. La Jove va provar aquell dia sense sort el tres de set aixecat per sota. Feia 10 anys que no es portava a plaça.

19-10-2008: Primer tres de set amb l’agulla descarregat de la Jove de Sitges, a la Diada dels Castellers de Sants
19-10-2008: Primer tres de set amb l’agulla descarregat de la Jove de Sitges, a la Diada dels Castellers de Sants

L’any 2009 és el darrer de Jose Antonio Carrasco com a Cap de Colla. Completa així un cicle de 4 anys seguits com a cap de colla (fet inèdit en la colla on el normal ha estat fer un o dos anys com a molt) i ho vol fer amb el millor regust de boca posible. La temporada no és excepcional en números, però el final es de traca i mocador. La Jove arriba a la Diada amb la feina feta als assaigs i amb ambició i confiança arrenca la diada completant el tercer quatre de vuit de la seva història. El carro grós s’havia recuperat!. No contents amb això els castellers sitgetans assoleixen la que encara avui en dia és la millor actuació de la història de la Jove al afegir al quatre de vuit el cinc de set i la torre de set carregada. Un pilar de 5 i 4 merescuts pilars de 4 parats a segons pels baixos del 4 de 8 clouen una altre jornada màgica.

24-10-2009: Quatre de vuit descarregat de la Jove de Sitges, al Cap de la Vila de Sitges a la XVII Diada de la Colla
24-10-2009: Quatre de vuit descarregat de la Jove de Sitges, al Cap de la Vila de Sitges a la XVII Diada de la Colla

2010-2013: la consolidació de la colla

L’any 2010 es produeix un canvi de cicle. La nova junta técnica encapçalada per Marc Estrada és jove però ambiciosa. Treballa amb ganes tot i que no té sort amb els resultats. Malgrat tot la seva feina amb els troncs veurà els seus fruits en els anys següents. Els castellers de la Jove alcen 38 castells de set (xifra que no es veia desde 1998).Els castells de set i mig es fan amb solvència i per la diada es prova de nou el tres de set per sota sense sort. La feina feta aquest any amb l’aixecat però serà bàsica per completar-lo l’any següent.

El bienni 2011-2012 és produeix un salt qualitatiu. Són dos anys espectaculars en els quals s’assoleixen tots els reptes que el nou equip tècnic encapçalat per Santi Terraza es planteja, i la colla dóna un pas decisiu en el seu creixement. 81 castells de set entre aquests dos anys, 48 dels quals de set i mig són les xifres de les dues millors temporades de la història de la Jove de Sitges.

L’any 2011 és un any sommiat, on les alegries es succeeixen una diada rera un altra. On els crits « I Jove, i Jove, i Jove Jove Jove » resonen amb força a plaça. Feia poc temps que la colla havia celebrat el seu darrer èxit (la diada de l’any 2009), però semblava que havia passat una eternitat.

El 25 de juny, per la Festa Major de Sant Pere, és completen tres castells de set i mig en una mateixa diada per primer cop a Ribes. El 27 d’agost, per la diada de la Festa Major de Sitges arriba el primer gran èxit. L’aixecat torna a ser de color vi tretze anys més tard. La feina feta durant la temporada anterior i el començament d’aquesta dóna els seus fruits i l’alegria es desborda a la plaça de l’Ajuntament.

27-8- 2011 tres de set aixecat per sota
27-8- 2011 tres de set aixecat per sota
22-10-2011 Set de set a la Diada de la Colla al Cap de la Vila
22-10-2011 Set de set a la Diada de la Colla al Cap de la Vila

Per Santa Tecla més alegries. El 24 de setembre la Jove completa el primer set de set de la seva trajectòria, al qual si suma un nou tres de set aixecat per sota i un cinc de set. Tercer cop de la temporada amb tres castells de set i mig en una actuació. Per la diada de la colla la traca final: en una arrancada valenta la Jove planta el quatre de vuit en primera ronda. Quart descarregat per la colla.Un nou set de set i un altre tres de set aixecat per sota fan d’aquesta la segona millor actuació de la colla i culminen una temporada magnífica.

22-10-2011: Quatre de vuit descarregat de la Jove de Sitges, al Cap de la Vila de Sitges a la XIX Diada de la Colla
22-10-2011: Quatre de vuit descarregat de la Jove de Sitges, al Cap de la Vila de Sitges a la XIX Diada de la Colla

L’any 2012 és l’any de la torre de set. La colla comença l’any com un tro. Per primer cop planta el cinc de set en la diada de Sant Jordi. Ja, el 12 de maig, en el marc de la Festa de l’Escola Inclusiva es completa el primer tres de set per sota de l’any. Per la Festa Major de nou tres castells de set i mig, amb el 5 el 7 i l’aixecat. I per Santa Tecla… un cop més per Santa Tecla, ni la pluja impedeix que per fi, es descarregui la torre de set en un marc singular el Casino Prado. A l’octubre, la Jove torna al Concurs casteller de Tarragona després de 14 anys i si exhibeix : torre (segona descarregada consecutiva) , set i tres de set aixecat per sota.

6-10-2012: torre de set al Concurs Casteller de Tarragona
6-10-2012: torre de set al Concurs Casteller de Tarragona
6-10-2012: set de set al Concurs Casteller de Tarragona
6-10-2012: set de set al Concurs Casteller de Tarragona

La festa no esdevé complerta perqué per la diada de la colla el quatre de vuit que es prova de sortida queda tant sols en carregat. La temporada de la colla però és globalment la millor: 40 castells de set descarregats, 25 dels quals de set i mig, entre ells dues torres de set i cinc tres de set aixecat per sota.

La trajectòria de les colles castelleres passa per cicles i després d’un any exigent al final del qual diversos castellers de tronc pleguen, toca renovar el planter. L any 2013 la Jove té per primer cop dos caps de colla que treballen amb l’objectiu principal d’ampliar la base de castellers de tronc, amb la idea de recollir els fruits de la feina feta l’any següent. Socialment la colla celebra el XXè aniversari amb divesos actes entre els quals destata l’organització de la catifa del Cap de la Vila per la Festa del Corpus.

Pel que fa als castells la temporada es veu condicionada en diades importants per la pluja i d’altres factors aliens que acaben marcant l’any. Malgrat tot, 35 castells de set completats més una torre de set i un tres de set per sota carregats. El nivell ha baixat una mica, però la colla ha treballat de valent als assaigs amb la voluntat de recollir-ne els fruits enguany. Ens espera un 2014 esperançador.

DIADA SANT JORDI 2016