#wrapper.boxed #theme-header, #wrapper.boxed .breaking-news, #wrapper.boxed #main-content { box-shadow: none; }
Inici » Actuacions » Del poble de la Moixiganga al de la Muixeranga

Del poble de la Moixiganga al de la Muixeranga

Muixerangues, moixiganga, castells… l’evolució de Pilars2les torres humanes, amb les seves variables, va unir el cap de setmana passat Algemesí –la pàtria de les muixerangues– i Sitges –la població que probablement gaudeixi de la moixganga més represnetativa–. I de Sitges són, a més, els primers castellers que van actuar en aquesta emblemàtica població del País Valencià, d’on són representayives les muixerangues, que daten de començament del segle XVII i que estan considerades com els predecessors dels castells.

La Jove de Sitges va reprendre el camí obert l’any 1979 pels Castellers de Sitges –la colla dels blaus–, quan va esdevenir la primera formació castellera en actuar a la pàtria de les muixerangues. Des d’aleshores el món casteller ha crescut de manera espectacular, però també ho ha fet el muixeranguer, que actualment viu un panorama d’expansió, amb una quinzena de colles repartides pel territori valencià.

En tot cas, però, Algemesí conserva una màgia especial, que els 130 castellers de la Jove de Sitges van poder viure en primera persona de manera privilegiada. Junt amb els Xiquets de Reus, els de la camisa de color vi van ser la colla convidada a la Trobada de muixerangues i castells, que es va celebrar a la plaça Major i en la qual també hi van participar les dues colles muixerangueres locals: la Muixeranga d’Algemesí (la blava) i la Nova Muixeranga d’Algemesí (la verda). L’actuació va intercalar castells i figures de les muixerangues i va oferir un bell espectacle visual i de cultura popular.  Tot i reunir un bon gruix de castellers, la Jove va optar oper una actuació prudent, amb l’objectiu de rodar canalla i nous componehts del tronc. Hi van fer el pilar de 4 caminant, el 5de6, el 4de6 amb l’agulla, el 4de6 i tres pilars de 4. FullSizeRender[1]

Acabada l’actuació, l’Ajuntament d’Algemesí va oferir una recepció oficial a les dues colles castelleres. Durant la seva intervenció. el president de la Jove, Santi Terraza, va subratllar la tradició moixiganguera de Sitges i la primera actuació castellera en aquesta localitat valenciana, realitzada pels predecessors de la colla actual. La Jove va lliurar la reproducció d’un oilar de 5 a la Muixeranga d’Algemesí  –colla que va convidar els sitgetans– i un de la Moixiganga de Sitges a l’Ajuntament, de part del consistori sitgetà.

La jornada va estar marcada per un ambient marcadament festiu, amb visites al museu de les festes i tradicions locals i un sopar conjunt amb les quatre colles participants a la trobada. 

DIADA SANT JORDI 2016